کنه کبوتری (آرگاس رفلکسوس) در اصل انگل خارجی کبوترها می باشد اما با نفوذ داخل خانه ها و اماکن انسانی از انسان نیز خونخواری می کند. دو گونه کبوتر نیمه وحشی که در تهران در نزدیکی اماکن انسانی زیست می کنند کبوتر چاهی با اسم علمی Columba livia و یاکریم ها با اسم علمی Streptopelia decaocto هستند که آلودگی را در تمامی مناطق و ساختمان ها پخش می کنند. درزها و شکافهای دیوار بین دو ساختمان از بهترین و مناسب ترین مکان هایی هستند که این پرنده های برای لانه سازی ترجیح می دهند.
انباشته شدن فضولات این پرنده ها در محل لانه که معمولا نزدیک اماکن انسانی است محل بسیار مناسبی برای تکثیر کنه کبوتری بوجود می آید بطوری که هر کنه ماده تعداد ۸۰۰ عدد تخم ایجاد می کند نمف هایی که ازاین تخم ها بیرون می آیند بسیار ریز هستند و از منافذ کوچک ساختمان عبور کرده و وارد خانه ها می شوند. (سیکل زندگی در اینجا video clip 2)
عکس از محل های تکثیر کنه کبوتر
تیم مجهز سمپاشی و بهسازی محیط شرکت نانوفناوران بهداشت خیال شما را برای همیشه راحت خواهد کرد. دیگر نیازی به سمپاشی دوره ای و چند باره نخواهید داشت. شرکت نانوفناوران بهداشت تهران، با بهره گیری از متخصصین حشره شناسی و بهداشت و متخصصین مجهز بهسازی محیط ، مشکل شما برای همیشه حل می کند. ما محیط شما را گارانتی می کنیم. با اطمینان خاطر زندگی کنید.
هم اکنون با ما تماس بگیرید یا پیامک بدهید.
۲۲۰۴۸۲۷۸ _۸۶۰۱۳۰۶۲_ ۶۶۹۵۹۷۲۹
۰۹۱۲۰۷۰۵۷۴۶ واتساپ
مهمترین خطری که مقالات علمی از این کنه گزارش شده اند ایجاد آلرژی مرتبط با ایمنوگلوبین ایی(IgE) و ازدیاد حساسیت تایپ یک می باشد که می تواند منجر به شوک آنافیلاکسی و مرگ شود.(توجه داشته باشید که فقط در افرادی که ممکن است به گزش این حشره حساس باشند صورت می گیرد نه همه افراد) تاکنون مقالات زیادی از نقاط مختلف دنیا در باره شوک آنافیلاکتیک مربوط به کنه کبوتری چاپ و منتشر شده است.ایجاد این نوع شوک در دو مرحله صورت می گیرد :
وقتی فرد برای اولین بار توسط کنه کبوتری گزیده می شود کنه آلرژن را وارد بدن فرد می کند. بدن فرد بعد از چند روز آنتی بادی از نوع IgE می سازد که سیتوتروپ است. به ماست سل ها و بازوفیل ها متصل می شود. این مرحله مرحله بی سرو صداست و بدن هیچ واکنشی نشان نمی دهد.
وقتی کنه کبوتری برای بار دوم فرد را می گزد و به محض تماس مجدد بدن با آلرژن تزریق شده، آلرژن به IgE هایی که به سلولهای مذکور متصل شده اند از طریق Fab آنها می چسبد و دو ملکول گیرنده را مثل پل بهم متصل می کند. چنین اتصالی باعث فعل و انفعالات درون سلولی و پاره شدن گرانولها و آزاد شدن مواد شمیایی آنها از جمله هیستامین و هپارین و برادیکینین و لوکوترین ها می شوند این مواد شیمایی آزاد شده بر روی بافت ها و عروق تاثیر کرده و نشانه های بالینی بیماری به سرعت و در عرض نیم الی یکساعت بروز می کند. در شوک آنافیلاکتیک ناشی از این نوع ازدیاد حساسیت، فشار خون فرد پایین می آید و عضلات تنفسی منقبض شده و حجم خون در گردش کاهش پیدا می کند. بدلیل افزایش نفوذپذیری رگ ها مقدار از مایعات درون رگی به داخل بافت ها می ریزد و در صورتی که اقدام فوری به عمل نیاید فرد در اثر خفگی می میرد.برای درمان تزریق اپی نفرین در قسمت قدامی خارجی ماهیچه ران می تواند فرد را نجات دهد.
عکس از محل گزش روی پا
عکس دیگری از محل گزش کنه کبوتری
گزش کنه کبوتری
محل گزش کنه کبوتر
یکی دیگر از بیماری هایی که کنه کبوتری می تواند عامل آن باشد آنسفالیت ویروسی منتقله از کنه ها Tick-borne encephalitis (TE) virus است. این ویروس ها از کنه های بالغ و نمف های آنها جداسازی شده اند. این ویروس قادر به آلوده کردن غدد بزاقی و روده های کنه کبوتری است. آلودگی غدد بزاقی می تواند باعث انتقال بیماری به قربانیانی که از آنها خونخواری انجام می گیرد بشود.
محققانی از آلمان وامریکا گزارشات معدودی از آلودگی کنه های کبوتری (آرگاس رفلکسوس) به باکتری بورلیا بورگدرفری(Borrelia burgdorferi) گزارش کرده اند هرچند تحقیقات بعدی انتقال این بیماری از کنه کبوتری را تایید نکردند اما محققان آلمانی احتمال انتقال این بیماری باکتری توسط کنه کبوتری را بعید نمی دانند هر چند ناقل اصلی این بیماری کنه سخت ixodes ricinus است. بورلیا بورگدرفری باکتری اسپیروکتی و عامل بیماری لایم هست. این بیماری دارای چند مرحله است. مرحله اول شامل علائمی شبیه سرماخوردگی و علائم پوستی است. در مرحله دوم شامل علائم عصبی مانند بلزپالسی و علائم قلبی مثل بلوک گره دهلیزی- قلبی (AV node) و علائم قلبی است. مرحله سوم شامل تظاهرات مفصلی مثل مونوآرتریت مزمن و پلی آرتریت مهاجر است. شروع بیماری معمولا با علائم پوستی اریتماکرونیکوم میگرانس – (ERYTHEMA (CHRONICUM)) که به نام چشم گاو هم شناخته میشود. برای درمان این بیماری سفتریاکسون و داکسی سیلین تجویز می شود که در زنان باردار بجای داکسی سیلین آموکسی سیلین استفاده می شود.
برای کنترل کنه کبوتری آشنایی با بیولوژی و اکولوژی این بندپا ضروری است. این کنه ها برای زاد آوری و تکثیر نیاز به خونخواری دارند در صورتی که میزبان اصلی این کنه ها یعنی کبوترها به میزان کافی در دسترس نباشند یا بعللی از بین بروند کنه ها به سراغ میزبانان دیگر از جمله انسان می روند. هر کنه ماده حدود ۸۰۰ عدد تخم می گذارد. درلاروی که از تخم خارج می شود فقط شش پا دیده می شود و لارو کنه گفته می شود ولی بعد از خونخواری و یکبار پوست اندازی و دو پای دیگر آن ظاهر شده و شبیه بالغ خود هشت پا دیده می شود و نمف کنه نامیده می شود. کنه کبوتری تا تبدیل شدن به کنه بالغ دو الی چهار بار پوست اندازی می کند. کنه هایی که در مکان گرمتر باشند بیشتر از کنه هایی که در مکان خنک هستند می توانند پوست اندازی کنند.
در اوایل پاییز این کنه ها غیر فعال شده و به حالت دیاپوز می روند که با گرمتر شدن هوا در سال بعد دوباره فعال می شوند. نکته جالب این است که لارو هایی که نتوانسته باشند خون بخورند هم در شرایط مناسب (زیرشیروانی) می توانند تا یکسال زنده بمانند. بسته به شرایط و دوره رشد و تعداد چرخه های گنوتروفیک طول عمر یک کنه کبوتری ۷ الی ۱۱ سال و گاهی بیشتر طول می کشد.
بنابراین بعد از نفوذ در ساختمان ها، کنترل آنها بسیار سخت خواهد بود. در این راستا شرکت سمپاشی و کنترل ناقلین نانوفن آوران پیشرو بهداشت تهران با توجه به آلودگی شدید برخی ساختمانها د رتهران، تیم های تخصصی در رابطه با کنترل این آفت خطرناک ایجاد کرده که متشکل از حشره شناس پزشکی متخصص، تیم های مجهز بهسازی ساختمان و افراد مجرب سمپاشی هستند که بعد از سمپاشی محل های مذکور ، بهسازی محیط انجام داده و مانع نفوذ دوباره این آفات به ساختمان شده و نیز خدمات مشاوره ای لازم را به ساکنین ارائه می دهد.
Dautel H, Scheurer S, Kahl O. The pigeon tick (Argas reflexus): its biology, ecology, and epidemiological aspects. Zentralblatt für Bakteriologie. 1999 Dec 1;289(5-7):745-53.
Piesman JO, Gray JS. Lyme disease/Lyme borreliosis. Ecological dynamics of tick-borne zoonoses, DE Sonenshine and TN Mather (eds.). Oxford University Press, Inc., New York. 20:327-50.
Wegner Z. Significance of Argas reflexus Fabricius in Transmission of the Tick-Borne Encephalitis Virus. Acta Microbiologica Polonica. 13(2):155-67
Dautel H, Knülle W. Life cycle and seaonal development of postembryonic Argas reflexus (Acari: Argasidae) at two thermally different locations in Central Europe. Experimental & applied acarology. Oct;21(10):697-712.
Buczek A, Bartosik K, Kulina D, Raszewska-Famielec M, Borzęcki A. Skin lesions in humans bitten by European pigeon tick Argas reflexus (Fab.)(Ixodida: Argasidae) massively occurring in the Upper Silesian conurbation of south-west Poland. Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 2018 Jun 20;25(2):234-40
مطلبتون را چندین بار خوندم من خودم حشره شناس هستم به خودم بالیدم که در کشور من هم مطالب اینگونه علمی بیان میشن
لطف دارین تشکر از شما هموطن گرامی
متشکرم از مطلب اموزشی خوبتون