پشه آئدس

پشه آئدس (Aedes aegypti)

سمپاشی پشه

خلاصه:

پشه ها گونه های زیادی دارند و ناقل بیماریهای مهمی مثل مالاریا و انواع بیماریهای ویروسی هستند. پشه آئدس اجپتی و آئدس آلبوپیکتوس دو گونه خطرناک از جنس پشه آئدس هستند که بیماریهای ویروسی مهمی از جمله تب دنگی و تب زرد و چکینگونیا و زیکا را منتقل می کنند. این پشه ها ویروس را با خونخواری از یک فرد آلوده وارد بدن خود کرده و به افراد دیگری که از آنها تغذیه می کنند تزریق می کنند. اخیرا پشه آئدس اجپتی در بندرعباس دیده شده است.  در این نوشته به خصوصیات پشه آئدس ایجپتی و آئدس آلبوپیکتوس پرداخته شده  و همچنین بصورت خلاصه بیماری های مهمی که این پشه ها ناقل آنها هستند اشاره می شود.

کلیپ همه چیز در مورد پشه آئدس؛ تشخیص، شناسایی، خطرات و پیشگیری

کلیپ درباره پشه آئدس 

شرکت سمپاشی نانوفن آوران پیشرو بهداشت تهران

منزل شما در طول سال در برابر ورود حشرات موذی گارانتی می شود،کلیه خدمات ماباضمانت نامه کتبی پوشش داده می شود.

بهترین و قابل اعتمادترین تکنسین کنترل آفات جهت بازدید از محل و مشاوره رایگان به منزل شما فرستاده می شود.مشاوره مورد نیاز درمورد اقداماتی که باید انجام دهید به شما داده می شود.

۲۲۰۴۸۲۷۸   _۸۶۰۱۳۰۶۲_   ۶۶۹۵۹۷۲۹

۰۹۱۲۰۷۰۵۷۴۶

 

پشه ها 

پشه ها اعضای خانواده کولیسیده هستند و  تا بحال  بیش از ۳۵۰۰ گونه از این خانواده شناخته شده اند.

شاید در نظر اکثر مردم پشه ها جشرات کوچک خونخواری هستند که غیر از مزاحمت های جزئی که بخاطر خونخواری بوجود می آورند اهمیت چندانی نداشته باشند. اما این یک اشتباه بزرگ هست.

خطرناک ترین حیوان روی زمین

در واقع خطرناک ترین حیوان روی زمین برای انسان ها پشه ها هستند.

شیرها و مارها و گرگ و پلنگ و خرس و کوسه و کروکودیل و…. حتی به اندازه یک صدم پشه ها کشتار نمی کنند.

 

بنابر آمارها سالانه بیش از ۲۰۰ میلیون نفر توسط پشه ها به بیماری آلوده می شوند و حدود یک میلیون نفر بخاطر بیماری های منتقله توسط پشه ها جان خود را از دست می دهند.

اهمیت اصلی پشه ها نه بخاطر گزش ها و آزار و اذیت شبانه بلکه بخاطر بیماری های مهمی است که منتقل می کنند.

 

سه جنس مهم

اما د رمیان خانواده کولیسیده سه جنس مهم وجود دارند.

  • جنس آنوفلس

آنوفل ها جد اندر جد دشمن انسان ها بوده اند بعضی گونه های این جنس ناقل بیماری مالاریا بوده اند و در طول تاریخ بشر باعث مرگ صدها میلیون انسان شده اند.

انگل مالاریا حین خونخواری پشه از بدن فرد آلوده وارد بدن پشه می شود در بدن پشه رشد کرده و تکثیر پیدا می کند و تبدیل به اسپورزوئیت می شود پشه موقع خونخواری از فرد دوم هزاران عدد از این انگل را به خون فرد دوم تزریق می کند.

آنوفل ها علاوه بر مالاریا می توانند بیماری فیلاریازیس و بعضی از آنسفالیت های ویروسی را هم منتقل کنند.

گونه های آنوفل از قدیم الایام در نقاط مختلف ایران وجود داشته و دارند اما بعلت عدم وجود محزن بیماری یا همان فرد آلوده بیماری منتقل نمی کنند انتقال مالاریا صورت نمی گیرد.

  • جنس کولکس

پشه های جنس کولکس به وفور در تهران و بقیه شهرهای کشور وجود دارند . بعضی گونه های این جنس هم ناقل برخی از آنسفالیت های ویروسی هستند همچنین اگر مخزن بیماری موجود باشد می توانند فیلاریازیس را هم منتقل کنند.

 

  • جنس آئدس(Aedes)

آئدس ها هم  مثل بقیه پشه ها گونه های مختلفی دارند اما آئدس ایجپتی (Ae.aegyptiمهمان تازه کشورمان و آئدس آلبوپیکتوس (Ae.albopictus) دو گونه خطرناک این جنس محسوب می شوند.

این گونه ها ناقل بیماری مهمی چون تب دنگی و تب زرد و بیماری چیکونگونیا و زیکا و مایارو ویروس  هستند.

پشه آئدس ایجپتی:

این پشه لکه های سفیدی رو پا و شکم و نوارهای سفیدی روی شکم و قفسه سینه دارند.

 نسبتا کوچک هستند و به دلیل وجود  فلس سفید/نقره ای روی زمینه سیاه روی پاها و سایر قسمت های بدن، الگوی سیاه و سفید را نشان می دهند.

 ویژگی تشخیصی مهم  وجود فلس های سقید  به شکل چنگ روی زمینه سیاه روی اسکاتوم (قسمت پشتی قفسه سینه) است.

این گونه با انسان سازگار شده و تمایل به تخمگذاری در آب های راکد دارند برای همین داخل ظروف زیر گلدان و تایرها دور انداخته شده و سینی های زیر کولر ، ظروف دور انداخته شده و کلا ظروف دست ساز انسان دارد. این گونه همچنین می تونه در سپتیک ها هم تخمگذاری کنه . چونه های اهلی معمولا بیش از ۱۰۰ متر از مناطق مسکونی انسان دورتر نمی روند. 

این پشه برخلاف خیلی از پشه های دیگه روزها خونخوار ی می کنه و اغلب هم صبح اول وقت یا وقت غروب قبل از تاریکی کامل خونخواری انجام میده. یعنی بیشتر هوای گرگ و میش رو ترجیح میده (آلا قارانلیق)

دوره زندگی پشه های آئدس

پشه انسان دوست!!

پشه آئدس ایجپتی انسان دوست است یعنی اگه چند حیوان مختلف در دسترسش باشند ترجیح میده با بقیه کاری نداشته باشه و میاد از انسان خونخواری می کنه به بیان دیگه مثل خیلی از انسان دوست های دیگر، در واقع به خون انسان تشنه است.

و جالبیش اینکه از یک انسان خونخواری نمیکنه سیر بشه بره ترجیح میده یک وعده غذایی رو از خون چندین نفر بخوره برای همین هر وفت هوس صبحانه یا شام میکنه از چندین نفر خونخواری می کنه این باعث میشه که اگر آلوده به ویروس باشه چندین نفر رو آلوده کنه.

پشه شهری

آئدس ایجپتی همچنین یک پشه شهری محسوب میشه چون بیشتر در مناطق شهری که فاقد گیاه هست روزگار میگذرونه.

 

آئدس آلبوپیکتوس:

آئدس آلبوپیکتوس عضو خطرناک دیگری از جنس آئدس ها است. به این پشه، پشه ببری هم می گویند این گونه هم مثل دوستش ایجپتی روزها کار می کنه و بیشتر در اوایل صبح و غروب خونخواری می کنه. نوارهای سفید روی قفسه سینه اش اختلاف کمی با آئدس ایجپتی داره.

پشه آئدس آلبوپیکتوس

بیشتر روستا رو ترجیح میده و دوست داره جایی زندگی بکنه که یه مقدار پوشش گیاهی هم داشته باشه حوصله اش سر نره. وعده غذاییش هم از یک نفر میخوره میره پی کارش. خیلی هم دنبال انسان نیس هر جی گیرش بیاد از انسان و حیوان اهلی و وحشی خونخواری میکنه.

 

اما بیماری های مهمی که می تونن منتقل کنند:

این بیماری یک بیماری ویروسی هست که از طریق پشه آئدس ایجپتی و آئدس آلبوپیکتوس به انسان منتقل می شود.

تقریبا نیمی از جمعیت جهان، حدود ۴ میلیارد نفر، در مناطقی زندگی می کنند که در معرض خطر ابتلا به دنگی قرار دارند . 

علائم

این بیماری ممکن است در بعضی افراد بدون علائم باشد اما در برخی ممکن است علائم شدید بوجود آورد یا منجر به مرگ شود. علائم اولیه شامل تب ۷-۲ روز به همراه سردرد، پوست گلگون و قرمز و درد پشت چشمبی اشتهایی، تهوع استفراغ، اسهال، پوست بر افروخته و در علائم شدیدتر استفراغ مداوم، درد شدید ماهیچه ها و مفاصل ، خونریزی مخاطی ، خواب آلودگی، بیقراری، بزرگی کبد و شوک ، تجمع مایعات بهمراه دیسترس تنفسی و نشت شدید پلاسما و ایجاد شوک و خونریزی شدید و نقص عملکرد شدید اعضا و تشنج، نارسایی کلیوی و میوکاردیت و… می باشد.

چیکونگونیا

این بیماری هم یک بیماری ویروسی است که توسط پشه آئدس ایجپتی و آئدس آلبوپیکتوس منتقل میشه

علائم

عفونت CHIKV باعث تب و درد شدید مفاصل می شود. علائم دیگر شامل درد عضلانی، تورم مفاصل، سردرد، حالت تهوع، خستگی و بثورات پوستی است.

  • درد مفاصل مرتبط با چیکونگونیا اغلب ناتوان کننده است و می تواند در مدت زمان متفاوت باشد.
  • این بیماری دارای برخی علائم بالینی با تب دنگی و زیکا است و در مناطقی که شایع هستند اشتباه تشخیص داده می شود.
  • موارد شدید و مرگ و میر ناشی از چیکونگونیا بسیار نادر است.

نزدیکی مکان های تکثیر پشه به محل سکونت انسان یک عامل خطر مهم برای چیکونگونیا است

زیکا

زیکا هم از جمله بیماری های ویروسی هست که توسط آئدس ایجپتی و آئدس آلبوپیکتوس منتقل میشه. خطر عمده این بیماری میکروسفالی در جنین است که باعث میشه بچه با ناهنجاری های مغزی متولد بشه.

علادم در بزرگسالان کشنده نیست علائمی مثل تب و درد مفاصل و قرمزی چشم و… دارد.

پشه آئدس ایجپتی علاوه بر بیماریهای فوق همچنین می تواند بیماری ویروسی تب نیل غربی و آنسفالیت اسبی ونزوئلا را هم منتقل کند. 

 

پیشگیری

همه پشه ها برای طی کردن دوره زندگی خودشان به آب نیاز دارند و دوره لاروی آنها در آب سپری می شود بعد تبدیل به شفیره و سپس بالغ می شوند. بنابراین یک راه کنترل از بین بردن یا پوشاندن مکانهایی هست که محل تخمگذاری اینها محسوب می شوند. یک راه دیگر توری زدن به پنجره ها و ممانعت از ورود آنها به خانه است راه دیگر استفاده از دور کننده های حشرات مثل DEET و پوشاندن بدن است. استفاده از سموم لارو کش و سمپاشی برای بالغین از راههای دیگر کنترل این حشره و پیشگیری از بیماری هستند.

amini نوامبر 28, 2021 پشه, سمپاشی پشه
  • رحمانی دسامبر 2, 2021

    از شرکت سمپاشی نانوفناوران بخاطر تهیه این مطلب متشکرم. با اجازتون میخوام در کنفرانس کلاسی ازش استفاده کنم

    • amini دسامبر 24, 2021

      خواهش می کنم. مشکلی نیس می تونین استفاده کنین. ممنون که اجازه می گیرین.

  • نظر خود را بیان کنید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.