مسمومیت با آلومینیوم فسفید (AAIPP) معضلی بزرگ در شبهقاره هند است. آلومینیوم فسفید (AIP) که از آن برای ضدعفونی و حفاظت از دانههای غلاتی همچون برنج استفاده میشود. (با نامهای تجاریای همچون کویکفوس (QuickPhos)، سلفوس (Celphos) و در ایران با نام قرص برنج میتوان آنرا یافت) سمی بسیار مهلک است. بویژه هنگامی که آنرا از ظرف تازه باز شده آن مصرف کنند. مرگ آن بر اثر شوک عمیق، آماس قلب و از کار افتادن بعضی عناصر داخلی بدن است.
‼️ نشانه ها و درمان
📌معمولاً پس از چند دقیقه که از ورود آن به معده گذشت ویژگیهای سمی شروع به کار میکنند. پیامد کشنده اصلی آن معمولاً از کار ایستادن سیستم گردش خون است که بر میوکارد اثر مستقیم میگذارد و به غده فوق کلیه آسیب میرساند.
🔴علائم آن با میزان دوز مصرفی و زمان متفاوت است.
❌ ویژگی بارز کلینیکی دیده شده، مقاومت در برابر درمان با دوپامین است.
🔆 نشانههای دیگر عبارتند از :
🔅سرگیجه، خستگی، فشار قفسه سینه
🔅سردرد، حالبههمخوردگی، تهوع،
🔅بیحسی، اسهال، آتاکسی، لرز، خواب رفتگی،
🔅ضعف ماهیچهها، دید دوگانه و یرقان است.
⚠️اگر نفس کشیدن بیمار به سختی امکانپذیر بود ممکن است او به ترتیب دچار
ARDS، نارسایی قلب، آریتمی قلب و تشنج شده و سپس به کما برود. نشانههای بعدی که نمایان میشود در اثر سم بر کبد و کلیه است.
‼️مدیریت و نتیجه‼️
♻️ برای کمک به مسموم AAIPP تنها کارهای حمایتی انجام میشود. چون تا کنون هیچ پادزهری برای آن ساخته نشدهاست. نرخ تلفات آن حدود تا ۶۰٪ میرسد.
⚜درمان با منیزیم فسفات ممکن است درصد مرگ را کاهش دهد که این مسئله در برخی تحقیقات بیان شدهاست.
♻️پس از خورده شدن آن، تخلیه معده و روده و پاکسازی سم جذبنشده، معمولاً تا یک یا دو ساعت پس از مصرف میتواند به بیمار کمک کند.
✅پتاسیم پرمنگنات (۱:۱۰۰۰۰) در شستشوی معده میتواند در تجزیه سم کمک کند. بیمارهای با مسمومیت بالا نیاز به مانیتور دائمی و بهوشآوری با مایع و بازگشایی عروق هستند.